persiapan nak pegi buka kat umah pakngah sy...

tghari ahad tu, sy tgh lepak2 ngan asben.. tengah bermalas malasan.. tetibe sepupu sy call..


"za, ko buka mana arini?"
"kat umahla, nape?"
"eh, pak ngah ajak buka sini, die masak steambot, jomla...kita2 jer"


wahh sedapnye...


"okla.. insyaallah..."


terus sy gerak laki sy... suh die bangun.. tp kan, takkan tangan kosong je kan pegi... sy godek2 esbok, tgk... ni yg bole buat...

Popiah Goreng

ni intinyerr
Inti Popia - ni utk 30 bj  popia yg kecik2 tu
3/4 btg carrot - hiris
11/2 genggam taugeh
1/4 bj kobis - hiris halus
udang kering - ikut suka byk mana nak
2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
2 ulas bwg merah - tumbuk
air sikit
tumis bhn tumbuk sampai garing, masukkan carrot dulu.. pastu masukkan air sikit, smp carrot tu lembut.. pastu masukkan udang kering n rasa garam sume.. pastu baru masuk sayur2 lain tu... lepas masak sume, toskan inti tu dlm tapis untuk keringkan air die.. siap... pastu, kasi gulung daaa... :)
tapi kan, sy lupe nak snap gambar.. sbb sume dah nampak nasikkk je... tak nampak camera dah... :p

5 respond(s):

no need to reveal said...

akak cilok lagi resepi heheh....

sabrinaabubakar said...

baru semalam makan popia..biasanya i buat bebanyak pastu simpan dalam freezer nak makan goreng jer..senang and tak yah dah beli kuih muih kat PARAm..terliur lak tgk popia tu..nak goreng lagilah ..hihihi

aNnA_jaN said...

sempat jugak yer goreng popia...org yg pandai masak ni sentuh apa pun jadi kan...????

aNnA_jaN said...

syioknya pandai masak kan???...sentuh apa pun jadi gak kan...

nizza-abira said...

wah! popia lak.. harus cilok... tp watnya ntah bila...

sila jwb tag &
amik gift kat blog nizza tau