Beijing Day 1-part 2

ok sambung part 2 pulak.. 

lepas jalan2 td, kitorang g summer palace.. tempat ni ade tasik besar.... malasla saye nak cerita pasal sejarah2 die.. sbb sejarah malaysia pun tak ingat, ape lagi sejarah cina kan...

tasik kat sini kalo snow, mmg bekula.. bole jalan2 atas tu.. takde ape pun dlm ni, cume tgk kawasan raja2 dorang ler...

kat sini sejuk bangat, padahal patutnye dah tak sejuk sangat da... tour guide kami kate, kalo time summer, raja2 dorg akan dtg sini.. sbb kat sini sejuk sikit.. tp kalo time sejuk dtg sini, lgla bertambah2 sejukkan??


entrance summer palace.. kat depan tu mmg la sebok tak hengat.. nak lintas jalan pun susah.. kene lari2 gitu..

nampak tak cina yg angkat tgn tu.. tu la tour guide kami, andy.. pandai cakap indon

tasik belakang tu le tasik yg beku tu.. besar gilerrr.....

dalam kawasan summer palace..


sume excited amik gmbr family time nih.. blakang tu ade kedai souvenir, tp mahall...




gambar muaz ni, cina kedai belakang tu pun snap jugak.. sy igt die saje2 je, rupenye die trick sy.. die amik gmbr muaz, die buat keychain cepat2.. mase sy nak blah dr situ die kejar sy suh beli.. ceh.. 20yuan.. mahal tu.. sy mintak kurang 10yuan die tanak bg.. sy blah ar.. angkat kaki terus die bg 10 yuan.. belum pape dah terbang duit da... sy org pertama yg kuar duit masa kat sane.. :p



pearl centre.. sy tak beli pape pun, walaupun brg kat situ beli 2 rantai free 1 rantai berharga 200 yuan.. murahla kan.. tp sy tak beli pasal sy ade bende lain aim kat beijing nih.. :p



jom makan.. tp kalini sy memang tak bole terima da... sbb tengah sy kunyah2 sayo kobis, tetibe mulut sy berangin.. da.. terus letak sudu garpu benti makan.. karang balik hotel makan maggi je.. ade roti n sambal ikan bilis sy bawak.. kt sebat tu je.. :)

 bird nest stadium

td kt amik gmbr dr dalam bas kan, skang jom kt turun ok... jauh jugak la drebar bas tu parking.. nmpk cam panas kan.. tp tak panas pun.. sejuk gak ala2 lebih sikiiiiit je pada cameron.. ehehehe..


muaz duduk dlm sling ok.. ayah malas nak kuarkan stroller.. kt kejap je kat sini.. :)



kat sini dptla ashtray kaca bentuk bird nest stadium tu..

5yuan.. murah gillerr.. nyesal beli satu bila balik mesia.. hoho

pastu takde g mana da.. on the way nak balik hotel.. sy snap2 gmbr building kat sini.. unik2 belaka n besar2 pada building2 kat kl nih.. 

jom tgk gmbr :)






esok ade part 3 utk day 1 nih..

hari pertama ni memang letih betul.. kaki sy smp lenguh2.. sib baik tak cramp..




3 respond(s):

** atie + aisyah ** said...

bestnye org tu dh sampai oversea....

goblogbyfarah said...

nizaaa!

eeee...jelesnya awak g beijinggg!
boleh bwk family lak tuh!

nizafauzi said...

atie - jom2.. kumpul duit g jalan2 nak??

farah - ala.. awak pun penah g oversea kan?? tu g spore tu.. :) bos nak blanje, kt hangkut saje lg 2 org tu.. :)