Hobi baru saya.. hikss


hai...

setelah sekian lama meninggalkan lapangan blogging neh, baru arini nak saya rasa nak mula balik.. iskk.. bukan ape, bnyk  benor kekangan nak update blog skang neh..

salah satunye sebab sy dah tukar department kat ofis neh, masuk ke tax.. so bile da tukat dept nih, maknanya semakin bizi lah saya kan... tak best betul.. tp sempat jugak nak main barn buddy.. :p

kat umah sy takde tenet da... tp balik umah parents ade, tp kalo ade tenet kat umah pun, mcm tak sempat je nak online.. sebab pada sy online, baik sy gi settle kan umah sy yang mcm kapal nak belayar tu.. hikss..

dengan anaknye lagi.. huhuhu.. muaz tu, die mcm tau2 je kalo sy nak bangun tinggal kan die.. sy nak g masak ke jemor kain ke, lepas 10 ke 15 minit sy wat keje lain mesti die sedar.. mcm tau2 je..

sebenarnye kali ni sy nak cite pasal hobi  baru sy.. emmm.. leh ke ni panggil hobi ek?? bole kot.. sebb sy pegang benda alah ni at least 3 kali sehari.. bole la kan..

taraaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Medela Harmony... sy mampu beli ni je setakat ni.. ni pun sy rasa mahal dah.. huhuhu.. kalo ade rezeki, utk anak2 yg lain nnt (kalo adala kan)... sy nak beli medela freestyle plak.. amiin...

skang ni sy fully breastfeed muaz.. alhamdulillah, setakat ni susu sy cukup utk feed dia daily... time siang la kan.. tp sy tak simpan stock frozen.. kalo ade pun 2-3 mangkuk dadih tu je.. bukan ape, sy nak lembut kan susu frozen tu lambat benor.. so takyah le simpan byk2 kan... :)

sy memang dah niat dari masa awal2 mengandung lagi nak bf anak sy kalo boleh smp 2 tahun.. tu azam saya utk 1st baby ni.. tp kalo dah tak dpt nak smp 2thn nak wat camane kan.. sy akan cuba sedaya upaya..

memang byk btol halangan tau bagi saya yg anak baru satu ni, takde pengalaman, sepupu2 sy yg dah beranak pon sorg je.. tak ramai.. nak tgk org lain pun takde sape sgt nak tgk nye pun.. sy mmg betul2 cari info 100% dr internet ni ha..

betul org kata, kalo nak bf anak ni, kt kene betul2 kuat.. maknanya mental n fizikal lah..

yelah, mlm2 nak kene bangun bagi susu plak.. kalo susu formula, leh je suh hubby bangun wat kan kan???

mase baru2 bersalin aritu, mmg takde susu.. sy frust betul.. smp ckp ngan nurse "kak, sy takde susula.. anak sy lapar dah nih.." smp nurse tu picit2 breast sy.. die kata ade susu, tp sikit, so sy kene bagi je kat baby utk stimulate kan.. alhamdulillah, ari ke-3 dah byk gilerrr susu sy.. smp masam2 baju...

tp cabaran yg plg tak best ialah, ckp2 dr org lain.. sy tanak la ckp sape kan, takut nnt terbaca jadi lain plak..

bagi saya, org yg ckp mcm tu org yg takde knowledge pasal breastfeeding nih.. bukannye sy tinggi sgt ilmu pasal bf nih, tp at least sy tak buat statement melulu mcm tu..

cthnye..

1) "org kata, kalo kt pam2 ari2 breast kt, nanti susu merajuk..."
2) "ala.... susahla... nnt nak jalan2 susah..."
3) "nnt ko nak keje susah.. baik ko campur ngan susu lembu"

dan macam2 lagi... huhuhu

bagi saya,

utk statment no 1 tu, mmg tak betul langsung.. sbb mmg tak betul lah!!!
mane de mcm tu.. kalo kt pam, selalu kosongkan breast, lg senang otak kt bg signal kat breast utk produce susu kan???

kalo tak, watpe pam dicipta? uhuk2... tak paham sy org wat stetmen camni...

utk stetmen no2 tu plak, bg sy senang je.. nak seribu daya, taknak seribu dalih... :)

utk stetmen no3 tu plak..

memang sy akui agak susah... sbb kt kene luangkan masa skit nak pegi pam susu.. nak kene make sure susu betul2 cukup utk baby masa kt keje tukan..

sy ni yg naik public transport, lg terasa.. ari2 bwk cooler bag yg penuh ngan ice pack g ofis.. balik susu penuh dlm beg tu, berat tau!!! handbag lagi.. kalo ujan lagi haru.. tambah2 plk sy naik KTM yg sengal tu.. mmg byk cabaran die.. tp sy sbr.. cume 2 3 ari ni sy kurang sabar skit, sy drive g keje.. huhuhu..

nak pump tu plak, nak kene carik port baik nyer nak pam, untung la kalo sape2 ade bilik susuan ibu kat ofis die tu kan.. tp kat ofis sy ni, sib baik ade shower room, so sy pump kat situla.. time sy, kul 11.30 ngan kul 4.. time tu mmg sy kat situ..

kene byk sabarla kan.. :)

tp yg penting bg saya, kalo nak byk kan susu... mmg kene baaaaaanyak minum air n paling penting tak leh stress kalo susu tak byk aritu... sy adela ari2 susu tak byk. ade skali tu sy stress, sbb takut tak cukup kan, mmg 2 3 ari jugak la susu sikit.. bile sy rilek je, die ok balik.. mase tu amik iktibar la kan...

pastu sy mmg banyak minum minuman yg bersusu, mcm anmum lacta, milo horlick sume bagai.. lobak putih pun leh bykkan susu jugak.. sy wat sup :)

sy pun makan pil motilium jugak.. mengikut kata paksu saya, die doc kat spital usm, motilium tu bukanla utk bykkan susu, die utk buang angin sebenarnye, tp efek die bykkan susu.. kt bole cuba utk bykkan susu dgn makan pil tu, kalo tak byk jugak, tak yah makan da... alhamdulillah, sy makan susu byk... :) n asik kentut2 je.. :) 2 in 1 lah kan... :p

ade byk benda lagi bole kt makan n minum utk banyakkan susu... :)

setakat ni, time office hour sy pam, setiap hari, mmg tak lari 15oz.. paling byk 19 oz setakat ni.. skang ni sy tgh usaha nak 22 oz sehari.. nape 22?? ntah ler.. sy target mmg nak 22 oz sehari..

anak sy sekali minum, 4.5 oz skang ni.. masa enjet 2 bulan aritu, berat die da 6.5 kg.. skang ni tak tau ler.. dah 7 kg kot... semangat anak mama :)

kesimpulannya, nak breast feeding ni mmg byk cabaran die... sebolehnye sy tepis demi mencapai azam saya tu.. :)

5 respond(s):

ungu violet said...

hehe, camnolah nak pam bendalah tu eh?!! ;p

Aishah said...

niza..

sila slowly buat stock frozen..percayalah ckp saya..one day awak akan bsyukur ada stok..bb kecik lg lom trasa hehe nt bila permintaan lebih tinggi dr apa u dapat then nt tmenung u...sementara ur BM still mlimpah ruah sila buat tuk kecemasan...

kalau leh tambah la lg satu sesi ngepam kat opis tu...

Aishah said...

niza...

sila buat frozen slowly ...percayala 1day u will need those stok...biar berlebih jgn tak cukup...

kalau leh la tambah la 1x kat opis tu jd kan 3x..

nizafauzi said...

ungu violet >> ehehe.. dlm tu ade manual :)

aishah >> ermmm.. orait cekgu... :) bukan ape, aritu ade byk, then bile nak thaw kan ebm tu, amik masa 1 1/2 hari utk lembut kat fridge bwh.. mcm susah plak rasa.. takpe2 sy try adjust nnt... tq :)

Aishah said...

awat yg jd lama tu?? patutnya kalau nak guna nxt day la kan kat BS u turun kan kul 8pm tu by 7am esk dah 60% cair so leh guna kat umah BS dah ..

or nak cepatkan thaw nye u ambik 1gelas air rendam frozen tu tp letak dlm fridge jugak... :D