mase raya haji tu, banyak gileerrrr sy dpt daging.. alah, sebenarnye tak byk mana pun, sbb kan sy 2 org je, tu yg rasa banyak tu... dpt juge ekor... ni ade sy masak2 sket..
ni padprik daging...
Bhn-bhn:
daging - goreng dulu
3 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bwg putih - tumbuk
halia sebesar ibu jari - tumbuk
serai - ketuk
sayur-sayur paprik - kacang panjang, putik jagung, bunga kobis, sukati.. :)
3 sudu cili blender
Sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram
Daun limau purut
Cara-cara:
Tumis bahan2 tumbuk dan serai smp naik wangi. Pastu masukkan cili blender, sedikit sos tiram, sos tomato n sos cili.. ikut la nak pekat mana, pastu letak air sikit.. masak smp sos masak, masukkan sayur2an semua. Bila sayur dah masak, masukkan daging, perasakan garam gula n masuk daun limau.. siap.. :)
ni sup ekor.. nyum nyum.. :)
Cara-cara:
Tumis bahan2 tumbuk dan serai smp naik wangi. Pastu masukkan cili blender, sedikit sos tiram, sos tomato n sos cili.. ikut la nak pekat mana, pastu letak air sikit.. masak smp sos masak, masukkan sayur2an semua. Bila sayur dah masak, masukkan daging, perasakan garam gula n masuk daun limau.. siap.. :)
ni sup ekor.. nyum nyum.. :)
Bahan-bahan:-
Ekor lembu :)
Rempah 4 sekawan - kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih n buah pelaga
Bawang merah, bawang putih, halia, cili api- mayang halus
1/2 peket kecik rempah kurma
Buah tomato, batang sederi, carrot.. kalo suke.. :)
Cara:
Rebus ekor lembu smp lembut, agak2 dah nak lembut, masukkan bahan2 hiris, rempah 4 sekawan dan rempah kurma. Masak smp rempah kurma betul2 masak, akhir sekali masukkan sayur-sayuran.. siap.. :)
ni plak petola goreng cili api..
Cara:
Rebus ekor lembu smp lembut, agak2 dah nak lembut, masukkan bahan2 hiris, rempah 4 sekawan dan rempah kurma. Masak smp rempah kurma betul2 masak, akhir sekali masukkan sayur-sayuran.. siap.. :)
ni plak petola goreng cili api..
ok.. itu saja.. :)
0 respond(s):
Post a Comment