berbuka puasa hari ke-21... uhuk2...

semalam sy berbuka kat umah parents saya... sebelum pegi tu, sy sms mak sy,

"ma, masak asam laksa nak??? cam teringin nak makan la.."
"ok... dtg cepat, barang takde..."

yes yes... sy teringin betul nak makan sejak tgk sheila rusly masak aritu dlm ketuk2 ramadhan die..

sy nak masak, malas la kan, sbb nnt sy sorg2 je makan... baik kompol ramai2 masak kan.. baru layan...

ni ulam2 nye.. laksa basah, timun, bawang, cili, daun pudina ngan nenas... tp nenas tu sy tak amikla...


ni kuahnye... dlm periuk lagi u... :)

Asam Laksa

2 tin sardin cap ayam - pape cap pun bole jugak, ikan tu dihancur2kan
Cili blend
Asam keping secukupnya
Daun kesum
Bunga kantan

Blend :
5 ulas bwg merah
4 ulas bwg putih

Method:

Masukkan bahan blend dlm periuk (tanpa minyak yerr..) masukkan 2-3 senduk cili blender, masak smp sume bahan masak..
pastu, masukkan ikan sardin yg hancur2 td...  kacau2 lagi.. masuk air asam jawa pulak... jgn la pekat sgt sebab nnt nak masuk asam keping lagi...
kacau2 smp masak... masuk asam keping, garam gula, bunga kantan, daun kesum sume.. biar mendidih.. siap... :) senangkan... :)


akhirnya... dapat jugak saye.... puas gilerrr beb... hehehehe.. yummmmyyy!!!

pastu ade la lauk sampingan lain kan, kuih2 ke..... takkan melayan tekak saye jek.... :)


ni kari udang... asben sy suke la kari2 ni.. ayah sy pun sama...


ni serabai udang... perghh... ratah2 sedap wooo.... 
Serabai Udang
Udang
2 btg daun kari
Sedikit lada sulah
2 sudu marjerin
2 ulas bwg putih yg dititik
3 biji kuning telur
Method
Gaul udang dgn daun kari dgn lada sulah.. pastu goreng smp kekuningan n ketepikan..
Buang minyak, cairkan mentega, tumis bawang putih smp kuning2.. pastu, masukkan kuning telur, n kacau2 cepat2 smp jadi mcm benang2.... siap... tabur atas udang... slluuuuurrrrppppp :p

 
homemade air mata kucing... ayah sy buat.. yummy!!

last2, sy jugak yang meloya... huhuhuhu...

0 respond(s):